torsdag 23 augusti 2007

Just like Heaven

Hamburgerbröd:
Tid: 60 min
Ca 16 st
225 grader

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl margarin eller olja
1 tsk salt
1 msk strösocker
12 dl vetemjöl
sesamfrö
_________________________________

Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt margarin, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Knåda degen kraftigt, ca 10 minuter för hand så att den blir blank och släpper bunken. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med en handuk eller plastpåse eller vad man nu har. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och ganska glansig yta. Sätt ugnen på 225°C. Forma degen till en rulle och dela den i 16 bitar. Forma bitarna till platta runda bullar, Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 30 minuter. Pensla bullarna med vatten och strö över sesamfrön.Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt brödet svalna på galler under duk.
_____________________________________

Kommentar: Fruktansvärt ambitiöst att göra brödet. Man måste ha gott om tid eller fixa allt i reklamerna mellan tv-tittandet en tråkig måndag eller nåt. Hursomhelst blev det bra och passar också att fylla med olika saker och stoppa in i ugnen. Försök att göra dom så perfekt runda som möjligt och inte göra bullarna så små.

Grönsaksburgare (Just like heaven):
Tid: 20 min
3 personer.
Ingredienser:
4 ganska stora potatisar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 halv burk majs
2 morötter
1 skvätt chili
Salt
½ tärning grönsaksbuljong eller annan krydda
Soya
Ströbröd
___________________________

Bara att mosa i hop allt till en smet, hur enkelt som helst. Koka gärna morötterna lite först. Forma dom till den storleken du vill ha. Stek på hög värme några minuter.
____________________________
Kommentar: Jag har länge tjatat om att jag är ett stort fan av dom där vegetariska burgarna dom säljer på Åsögrillen och andra grillkiosker runt om. Tricket är att dom har någon sorts superströbröd som är galet krispigt. Det närmaste man kan komma himlen är alltid något. Ett måste för den som saknar hamburgare! Går också att äta som husmanskost med potatis och sallad.




1 kommentar:

MATKÄRLEK sa...

Wow är rätta ordet när du börjar smaska på denna rätt.
Ps var försiktig med mjölet till bröden, man kan lätt tro att det bara är att mjöla på så mycket som möjligt men det är det inte. bröden kommer till slut att smaka som dom gamla bröden gjorde back inthe days på clock om någon kommer ihåg det.
Lycka till.