fredag 10 augusti 2007

Fondue

Tid: Inte speciellt länge

Ingredienser
Färska champinjoner
Morötter
Broccoli
Coctailtomater
Röd paprika
Vegansk delikorv
Majkolvar
Massvis av olja

Bearnaisås
1 paket havre- eller sojagrädde
1 klick mjölkfritt margarin
2 tsk maizena
Citronsaft
Dragon
Dill
Gurkmeja
Salt

Hummus
1 burk kikärtor
Lite olja
Salt
Peppar
1 stor vitlöksklyfta

Sötsur sås
2½ dl vatten
1 dl vinäger
1½ dl socker
2½ msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk maizena
_________________________________

Skär alla grönsaker samt korven och svampen i bitar. Tänk på att inte göra bitarna för små utan lagom stora för att fästa på fonduepinnarna. Bea: Blanda ihop soyagrädden, en klick smält och avsvalnat margarin samt maizena. Koka upp under omrörning och ta av så fort det har tjocknat. Tillsätt citronsaft och kryddor tills den rätta smaken infunnit sig. Hummus: Mosa kikärtorna med en gaffel så länge du orkar. Blanda i resten. Sötsur sås: Rör ihop allting kallt. Sjud under omrörning i några minuter.

Häll i oljan i grytan och ställ in värmen till att bli så varm att det fräser när man lägger i något. Dock inte så varmt att det skvätter upp olja i gästernas ansikten.
___________________________________

Kommentar: Finns ju en hel kluns med olika saker man kan ha med i fondue. Gillar man inte delikorv kan man alltid ha stora bitar rökt tofu, falafelbullar eller liknande. Har man inte någon fonduegryta kan man enkelt använda en kastrull på spisen och förfritera maten fast då går en hel del av den sociala samvaron kring matlagningen förlorad. Typ: "haha du tappade i din tomat" osv. Orkar man inte göra hummus kan man alltid köpa. MAXO's orginalhummus passar utmärkt.
Eftersom all mat i princip redan är färdig så kan man koka den i oljan så länge man vill, dvs efter behag tills rätt färg och smak infunnit sig. Man får fort kläm på det. Det finns alltså ingen risk att bli sjuk av alla äckliga bakterier som finns i annan "mat" exempelvis kött.

Inga kommentarer: